Essinge_980px

Månadens kund - November 2014

Essinge Konferenscenter

Essinge Konferenscenter är en komplett dagkonferensanläggning på Stora Essingen, 15 minuter från Stockholms city. Under ett och samma tak finns hörsal för 450 personer, sju olika konferensrum, ett antal mindre grupprum och flera utställningsytor. Från restaurangen serveras hemlagade klassiska svenska rätter som kan dukas upp till affärslunch eller företagsfest i någon av de fyra matsalarna. Utanför glittrar Essingefjärden och på terrasserna kan välkomstdrinken och kaffet efter maten avnjutas.  

AV-Huset har fått uppdraget att leverera AV-tekniken till Essingesalen, som är en av Stockholms största möblerade hörsalar.

Hur länge har Essinge Konferenscenter varit kund hos AV-Huset?

Den teknik som satt i Essingesalen var närmare 10 år gammal och var dags att bytas ut. Man har successivt bytt ut delar, men inte helrenoverat. För två år sedan påbörjade jag ett projekt att byta ut tekniken. Vi gick ut med en offertförfrågan till fem olika leverantörer varav AV-Huset var en. Jag hade hört talas om AV-Huset, men inte jobbat med er tidigare. Jag hittade er på nätet och granskade hemsidan och tidigare uppdrag. Jag skickade då ut offertförfrågan till leverantörerna, som fick komma in med sina offerter. Av dessa fem föll två bort. Tre kända inom branschen och kunniga var kvar. Vi träffade dem alla tre. Vi skalade slutligen ner dem tills det endast var AV-Huset kvar. Det var för ett år sedan. Det har varit en process som har tagit sin tid att bestämma vem som skulle få uppdraget.  

Uppdraget gällde Essingesalen. En av Stockholms största färdigmöblerade hörsalar. Ska du sitta 450 personer är det inte många hörsalar i Stockholm du har att välja på. Den har rätt höga tekniska krav på sig då den används av föreläsare, till videokonferenser, artister och dansgrupper. Vanliga konferensrum används ju oftast endast bara till att visa en projektorbild och prata i.

Varför har ni valt AV-Huset som leverantör?

Det var av flera orsaker. AV-Huset gav ett proffsigt bemötande. Vi fick ett väldigt bra förtroende för er från början. Ni levererade ett mycket bra genomarbetat förmaterial. Trevliga killar. Vi funkade väldigt bra ihop och ni var väldigt eld och lågor att få jobba med det här. Det kan man sakna hos vissa leverantörer. Man kan få uppfattningen att de känner att vi gör det varje dag, så vi kan göra det här också. Så var inte fallet med AV-Huset. Det kändes att de visade att de ville ha det här uppdraget. Då visste vi att AV-Huset skulle komma att jobba hårt för det här och att få det bra. Det var viktigt för oss. 

AV-Huset gav oss ett anbud som vi hade svårt att tacka nej till. Priset är ju en viktig faktor i en så stor upphandling.

Jobbet sattes igång i våras innan sommaren. Det drogs kablage under sommaren när det är lågsäsong. AV-Huset jobbade på under semesterperioden och gamla kablar ersattes med nya. Under den tiden har inget varit funktionellt. När folk kom tillbaka efter sommaren ökade tempot att installera tekniken och testa tekniken. Mellan augusti och september var det hårdkörning för att få tekniken att fungera.

Vad har AV-Huset levererat?

AV-Huset har levererat en helhetslösning till Essingesalen i form av ny bildprocessor/projektor, nya kameror, nytt ljud och bild. Det vi behållit är mikrofonerna och det är i princip det enda. Vi har gått från analogt till digitalt. Från VGA till HDMI med inspelningsmöjlighet att få det digitalt inspelat på hårddisk direkt eller streama. Bildskärmar har bytts ut till LCD-skärmar som sitter lite var stans här på konferensvåningen. Från fikahörnorna på konferenscentret och i entrén kan man därmed via bildskärmarna vara med och följa pågående konferens inifrån Essingesalen. Det som visas på skärmarna styrs från teknikrummet via en 10” touchskärm från Crestron. På touchskärmen styr vi även ljus, ljud, mörkläggning, videokonferens och bild i hela Essingesalen. Tekniken som AV-Huset har levererat är av hög kvalité och kommer bland annat från Crestron, Sony, JBL och NEC.

» Se bilder på AV-tekniken i Essinge Konferenscenter

Hur har samarbetet fungerat med AV-Huset?

Det har fungerat bra. AV-Huset har verkligen levererat allt de lovat att leverera. Sedan är det alltid ett dilemma som alla har, tror jag, att ni är tekniker och jag är teknikintresserad och inte alltid pratar samma språk. Men vi har samarbetat hela vägen och haft en bra diskussion. Vi har haft jobbigt under första månaden med att köra in systemet och lära oss det. Nu känns det väldigt tryggt och det rullar på bra. Till och med jag går in och kör igång en konferens, och ljud och bild fungerar bra även om tekniker alltid ingår när man hyr Essingesalen.  

Det är ett komplext system och Essingesalen har enorma behov på sig. Under november har vi haft två stora kongresser, båda med fyra dagar vardera. Det har varit fullt i huset och vi har verkligen fått testa tekniken. Live-band har spelat; Stefan Sundström kommer upp på scenen och vill naturligtvis ha perfekt ljud och det ska gå ut rätt. Det har kommit hit tv-bolag som vill tappa ljud och bild från oss, om fem minuter ska det finnas ett podie med fem talare på scenen, en dansgrupp ska upp och ljuset ska ställas in rätt. Det är verkligen inte svart eller vitt. Lokalens teknik utmanas enormt. Vi har jättestora krav på salens teknik för att slippa ta in externa företag för varje sak, vilket skulle komma bekostas kunden.

Vilka styrkor tycker ni AV-Huset har?

En styrka är att de alltid har varit på plats. Det har suttit 4-5 man här och jobbat från morgon till kväll.

Vi har kunnat kommunicera. Har jag haft frågor eller känt mig lite osäker har jag kunnat gå upp till Essingesalen och träffa AV-Huset på plats för att prata om det direkt.    

Jag tycker jag har fått bra respons. När jag mejlat och ställt frågor har jag fått återkoppling. I början har vi haft lite strul med ljudet. Då har vi fått hit en tekniker inom en timme. Det är en jättestyrka. Om man säger att man istället kommer imorgon eftermiddag, då står vi där utan ljud med en publik på 350 på plats som är irriterade. Då står vårt rykte står på spel och vi tappar kunder. Teknik är det som arrangören bryr sig väldigt mycket om. Publiken märker inte så mycket av det, om det fungerar. När däremot något inte fungerar, märker de det direkt. Då kommer det på utvärderingen – direkt. Är det något knas med tekniken känns det att ni finns nära till hands. Det känns väldigt bra att vi har kunnat ringa och någon har kunnat vara på plats snabbt. Det hoppas jag ska fortsätta även om det inte ska hända mer nu när all teknik fungerar och är uppe och rullar.  

Vad är ni mest nöjda med när det gäller AV-Huset som leverantör?

Att vi höll tidsschemat. Vi kunde testköra och köra höstens första stora konferens utan att behöva ta in nödlösningar utifrån. Det är A och O. Det var vi mest rädda för. Jag är väldigt nöjd med att sakerna fanns på plats den dagen. Även om allt inte var skruvat och klart, kunde vi i alla fall använda det.   

Alla inblandade som jag träffat från AV-Huset kommer med ett leende, är glada och är positivt inställda. Vi som kund har känt oss väl omhändertagna från alla håll. Jag till och med tackade min kontaktperson på AV-Huset för fakturan. Det var en av de snyggaste fakturor jag fått! Den var tydlig och noga specificerad. Inga klumpsummor, utan tre sidor lång som jag enkelt kunde stämma av och pricka av från offerten.  

Hur ser framtiden ut?

När det gäller konferensdelen går vi snart ner i ide över julhelgerna. Hösten har varit en av våra bästa. Vi har haft full beläggning i konferenscentret. Mer än vad vi räknat med. Våren ser bra ut. Framtiden ser ljus ut. Vi har pratat med AV-Huset redan om saker som vi vill komplettera med och utrustning som behöver flyttas, så vi fortsätter samarbetet med er.     

Tipsa om den här sidan
Sven_Nilsson_300px

Sven-Åke Jansson, ansvarig för projektet med att byta ut AV-tekniken i Essingesalen.  

Essinge_Konferenscenter_flygfoto_300px

 

"AV-Huset gav ett proffsigt bemötande. Vi fick ett väldigt bra förtroende för er från början."

 

Essinge7_300px

 

"Samarbetet har fungerat bra. AV-Huset har verkligen levererat allt de lovat att leverera."

 

Essinge14_300px

 

Essinge1_300px

 

 

Essinge11_300px

 

 

Essinge10_300px